Pompeji - syndens stad


Konstfilm om syndigt leverne för 2000 år sedan
Biljetter 120 kr inkl kaffe och kaka efter visningen.

Genre: Dagbio Konst & Musik 

Regissör: Pappi Corsicato

Skådespelare: Isabella Rosellini

Mer info

Boka din biobiljett

Välj föreställning:


Filmen är en resa två tusen år tillbaka i tiden, som berättar om de myter och personligheter som hjälpte till att göra denna plats extraordinär och tidlös. Från kärlekshistorien mellan Dionysus och Ariadne, det tvetydiga förhållandet mellan Leda och Svanen, till gladiatorspelens blodtörst, till Poppea Sabinas desperata jakt efter odödlighet, iscensätter och analyserar dokumentären den hemliga, ibland mindre smakfulla sidan av staden.

På 1700-talet var det denna sida som tvingade den katolska kyrkan att dölja några av de mest skandalösa, obscena fynden, fresker och statyer som ansågs syndiga trots att de skapats innan begreppet synd ens uppfunnits.

Pompeji var en antik stad i nuvarande Kampanien i Italien, sydost om vulkanen Vesuvius. Tillsammans med städerna Herculaneum, Stabiae och Oplontis förstördes Pompeji vid ett vulkanutbrott år 79 e kr. Pompeji började 1748 till stora delar grävas ut, vilket bland mycket annat gav upphov till den så kallade neoklassicistiska inredningsstilen och arkitekturen. 1997 upptogs arkeologiska områden i Pompeji, Herculaneum och Torre Annunziata på Unescos världsarvslista.

Invånarna i Pompeji hade vant sig vid mindre skalv och gasutsläpp från berget Vesuvius, men blev tagna med överraskning vid det katastrofala vulkanutbrottet. Vulkanutbrottet begravde staden och förmörkade solen i mer än ett dygn.

Tjocka lager av aska täckte två städer vid bergets fot. Städernas namn och plats glömdes med tiden. Sedan återupptäcktes Herculaneum 1738, och Pompeji 1748. Dessa städer har sedan blivit utgrävda och avslöjat många intakta byggnader och väggmålningar.

Under 1700-talet och det tidiga 1800-talet inriktades utgräv